Hőtérkép

A 2010-ben készült felvétel egy 70 mm beépítési mélységű 5 légkamrás (Uf=1,3 W/m2K) alap színvonalú műanyag ablakok mutat be 2 rétegű Argon gázzal töltött (Ug=1,0 W/m2K) alumínium távtartós üvegezéssel. Az adott falvastagság 4 cm vastag hungarocellezést már kapott.

A 2011-ben készült felvételen a korábbi ablak helyett egy Kömmerling Prémium-line ablak került be: 88 mm tokvastagság, 6 légkamrás szerkezet (Uf=1,0 W/m2K), 3 rétegű Argon gázzal töltött (Ug=0,6 W/m2K) melegperemes üvegezéssel. Az ablakcserét követően a már 4 cm vastag szigeteléssel ellátott falazat szigeteltsége még 6 cm grafitos hungarocellezéssel javult.

Érdemes a két mérőskála szín-hőfok értékeit alaposan megnézni, mivel ugyanaz a hőkamera színárnyalat kb. 1,5-2 C° különbséget jelent.

Következtetés:

  • a falazat hőszigetelő értékének javításával egyidejűleg az ablakok hőszigetelő tulajdonságát is komolyan fontolóra kell venni és törekedve a homogén szigeteltségre (egyforma hőszigetelő érték ablak-fal)
  • a képen 60×60 cm-es kisablakról van szó, az ablaktokok mellett minél nagyobb üvegfelület a hőtechnikai jelenséget, mint "rosszul" szigetelő üvegezés tovább torzítja, tehát nagyobb méretű ablaknál még hangsúlyosabb az üveg szerepe

 

 

 

Vissza a Műanyag nyílászárókhoz