A legjobbak paraméterei

A műszaki adatok és paraméterek "szerelmeseinek" az alábbi dolgokat próbáltuk összegyűjteni, ami nagyban megkönnyíti a megfelelő profil kiválasztását. Azért gyűjtöttük ezt össze, hogy világossá váljon: keressük és kínáljuk azt a profilt, azt az üvegezést, azt a nyílászáró családot, azt a beépítési módot, amit mi a legjobbak között tartunk számon.

A legnagyobb dilemma ebben a dologban az, hogy mit vegyünk meg? NEM?! Inkább az lehetne a fő kérdés, hogy mit és azt mennyiért vegyünk-vehetünk meg.

A cél mindig egy homogén ablak-fal szigetelési közeg kialakítása. Tehát nem mivel nem ugyanúgy szigetel egy 30 cm vastag vakolt fal hőszigetelés nélkül és egy 40 cm tömör téglafal 10-15 cm hungarocell szigeteléssel, ezért az adott falszerkezethez igazodó ablak szigetelési értéknek (Uw) is meg kell ezt közelítenie. (Konyhanyelven: jó meleg a télikabát, szép a nyári szandál, de nem együtt járnak - jó esetben?!)

 

  Kömmerling Eurofutur 70 Kömmerling 88+ Encore
Légkamrák száma (tok/szárny) 5/5 6/6

4/4 dupla hungarocell betéttel

Beépítési mélység (tok) 70 mm 88 mm 80 mm
A tokszerkezet hőszigetelő értéke (Uf) 1,3 W/m2K 1,0 W/m2K 1,0 W/m2K
Beleépíthető legjobb hőszigetelő értékű üveg (Ug)

0,7 W/m2K meleg peremes

4/12/4/14/4 mm

0,5 W/m2K meleg peremes

4/18/4/18/4 mm

0,5 W/m2K meleg peremes

4/18/4/18/4 mm

Komplett nyílászárószerkezet hőszigetelő értéke a fenti üveggel (Uw) 0,98 W/m2K 0,74 W/m2K 0,77 W/m2K

Uw érték alu távtartóval a fenti üvegezéssel

1,1 W/m2K - 0,87 W/m2K
Középtömítés nincs van nincs
Vasalat ROTO ROTO SIEGENIA AUBI
 
       

 

Ha már a lehető legjobbat akarjuk kihozni az új nyílászáróinkból, akkor a beépítés módjánál is célszerű a legjobb módszerre törekedni. A hagyományos beépítés mellett (kirögzítés után PUR habbal való hézagkitöltés és kész) létezik egy ún. RAL beépítés. Esetleges falrepedéseken át áztatva vagy a levegő páratartalmát felszívva a PUR hab nedvesen-viszesen (mint a nedves zokni, vagy a vizes mosogatószivacs) többet árt a szigetelésben (hő- és hangszigetelésben egyaránt), mint használ.

RAL beépítésnél viszont a PUR hab nincs védtelenül hagyva a víz és a páratartalom károsító hatásaival szemben. Kiegészítő víz/párazáró, belső oldalon páraáteresztő anyagok alkalmazásával a PUR hab szárazon tartható. A plusz anyag és munka miatt természetesen ez többletköltség, de hosszú távon akár megtérülhet (nedves PUR hab hézag a belső levegő páratartalmát magához vonzza és az ablakkávában penészesedés indul, amit festéssel el lehet takarni, de utólag jól megelőzni már nehéz).

 

 

 

Vissza a műanyag nyílászárókhoz...