Fa nyílászárók

A számunkra megfelelő nyílászáró kiválasztása komoly feladat. Milyen anyagból készüljön, mekkora legyen, hogyan nyíljon, milyen árnyékolót használjak, mekkora a hőszigeteléssel összehozható méret....

Ezeket a döntéseket meg kell hozni ahhoz, hogy célirányosan árakat is lehessen az igényekhez kapni.

Sokszor találkozunk olyan indoklásokkal, amiket az emberek komolyan is gondolnak, de mégsem gondolnak át komolyan.

A legolcsóbb ajánlat úgyis műanyagból jön ki.   Igen, ha a legolcsóbb ajánlatot keresi valaki, akkor csak műanyagból szabad választani, hiszen a felhasznált alapanyag ára lényegesen olcsóbb lehet, mint egy fa nyílászáróknál.
A műanyag nyílászáróktól penészesedik a szomszédnál is a szoba sarka, de a fa lélegző anyag.   Nem igaz, sőt nagy tévedés, hogy a műanyagra cserélt ablakoktól penészesedne a lakás. A légmentes zárás és szigetelés mind a fa, mind a műanyag nyílászáróknál alapkövetelmény a mai világban. Tehát az újonnan megvásárolt nyílászáróknak ezt anyagától függetlenül tudnia kell. A penészesedés egy külön téma. Az ok lényege, hogy a levegőben lévő páratartalom mindig megkeresi és megtalálja a hideg pontot egy lakásban. Jó esetben ez a hűtőből kivett sörösüveg falára kerül. Általában viszont a szigeteletlen falsarkok, hőhidas ablakkávák környékét támadja. Az ellenszer a hőhídasság megszüntetésén túl a helyes szellőztetés biztosítása a nyílászárókra anyagára való tekintet nélkül!!!
Én elzárkózom a műanyagoktól és csak a fa nyílászáró érdekel, hiszen régen is csak az volt.   Helyes! Mindenkinek szíves joga, hogy azt válassza magának, ami neki tetszik, és aminek értéket tulajdonít. A mi dolgunk, hogy mindent igyekezzünk ehhez megtenni.
     

SŐT!!!! Műanyag és műanyag ablak között is van különbség, ezt egy hőkamerás felvétel is igazolja. Így a fa nyílászárók között is komoly különbség lehet és van is!

Amiről általában mindenki beszél, hogy milyen olcsó vagy milyen drága valami. De ez az ára a dolgoknak és nem pedig az értéke. Egy 88 mm profilvastagságú 4 rétegből ragasztott, hossztoldott borovi fenyőből (netán vörös fenyőből, tölgyből) készített, 2 vagy 3 gumitömítéssel ellátott gyárilag festett fa nyílászáró 4/16/4/16/4 mm üvegezésű WK2 betörtésbiztonsági vasalattal ellátott nyílászáró (akár kívül alumínium burkoklattal) - na az érték!!

Amiről általában senki nem beszél, senki nem így érdeklődik utána az pedig egy fa nyílászáró előnye a műanyag nyílászárókkal szemben a műszaki tulajdonságokból kiindulva:

A műanyag nyílászáró nem sarokmerev anyag, a szerkezet keresztirányú stabilitását az üveg beékelése adja meg, addig a keret "táncol".   A fa nyílászáró sarokmerev anyag, így az üvegezés előtt is stabil keret.
A műanyag nyílászók profiljában adott vastagságú acél merevítés fut, amely az alaktartóságot és a kirögzíthetőséget biztosítja.   Nincs kiegészítő merevítés, mert a tömör fa merevíti saját magát.
A műanyag nyílászárók acélmerevítése a hő hatására dilatál (kisebb/nagyobb lesz), ez a kirögzített tokhoz képest a szárny méretét is komoly miliméterekkel módosíthatja - ez a mérettorzulás pedig a hőszigetelést akár megszűntetheti -10 C° körül.   A fa nyílászáróknál, mivel vetemedés mentes a szerkezet, nincs további félnivaló a dilatációtól.